Verantwoorde brownies: Deze brownies zijn gemaakt zonder geraffineerde suikers en zonder granen. Ze zijn dus ook gluten-vrije brownies. Een suiker-bom witte-bloem brownie kan je toch niet namaken met verantwoorde ingredienten, maar zowel, dan komen deze heel dicht in de buurt! De originele recept komt van https://renskederoos.nl/ haar instagram account. Ik heb het een beetje aangepast op de wensen van onze gezin. Ik heb er ook nog een variatie gedaan dat ook zonder ei is.
Methode:
kook de zoete aardappels. De makkelijkste manier om dit te doen is:
even wassen onder de kraan
prikken met een vork (dat de stoom kan ontsnappen tijdens het koken)
20-30 minuten roosteren op een bakplaat in de oven
wanneer je met een vork door de huid prik, en de aardappel voelt lekker zacht, zijn ze klaar. Haal ze eruit, en laat ze afkoelen tot je ermee kan werken.
haal de schil van de aardappels eraf, en gebruik de "vlees"
gebruik een mixer om een pasta van de dadels te maken. Ik gebruik een keukenmachine met een scherpe mes, en medjoul dadels. Bij gebruik van drogere dadels, week ze een beetje in water om ze zachter te maken. Als dit moeilijk is voor de mixer, voeg wat zoete aardappel toe.
Voeg de volgende ingredienten toe: gekookte zoete aardappel, ei (of appelmoes), cacaopoeder, gesmolten kokos olie, honing of agave siroop, baksoda, bakpoeder, keltisch zeezout, citroensap. Mix deze tot ze goed gemengd zijn.
roer de boekweitmeel & walnoten erdoorheen.
bak op 180graden voor ongeveer 30-40 minuten
als gewenst: smelt en meng ingredienten voor glazuur samen.
Wanneer de brownies uit de oven zijn, giet de gesmolten glazuur eroverheen.
eetsmakelijk!
200g dadels
400g zachte zoete aardappels (gekookt)
3 eieren (of 170g appelmoes)
6el cacaopoeder
50g gesmolten kokos olie
1el honing of agave siroop of andere zoetmaker van keuze
1/2tl baksoda
1/2tl bakpoeder
1.5tl keltisch zeezout
scheutje citroensap
75g walnoten
80g boekweitmeel
Glazuur:
25gr gesmolten kokosolie
15gr notenpasta
15gr cacaopoeder
30gr gesmolten pure chocola